Tips vid känsliga, torra och sköra slemhinnor – Orsak och behandling

Ja, vad kan en göra själv då? Hur vårdar jag min vulvagina på bästa sätt?
Egenvård är att ge bästa förutsättningar för underlivet att balansera och läka sig själv. Det är dock viktigt att inte klumpa ihop ”underlivsbesvär” och ge generella rekommendationer. Orsaker till obalans är olika.

Utgå från dig själv och dina besvär

Så utforska vad som händer hos dig!

VAD är det som känns? VAR? Hur ser det ut? Ta en spegel och varsebli vänligt din vulva. Har färg eller form förändrats? Hur mår körtlarna i slidöppningen? Är flytningen frisk? Känner du igen din naturliga doft? Om du förstår dig själv närmare så är du också bättre förberedd om du skulle behöva hjälp av en gynekolog. För även om en vulvaspecialist har skådat 1000 underliv så är det ju du som känner din vulva/vagina/yoni/fitta/snippa bäst.

Och även om jag ofta ser att läkemedel skrivs ut alldeles för snabbt, på fel indikation eller ”för säkerhets skull”, så finns det förstås lägen där läkemedel verkligen kan hjälpa; t.ex. vid infektioner av svamp, bakterier eller virus, lichen-eksem eller vid behov av lokalt hormontillskott.

Egenvård vid vulvabesvär

Tips vid underlivsbesvär

OK, så det finns olika sätt att optimera för balans, men här kommer ändå lite inspiration:

Testa att ta bort

  • Om du misstänker irritation i vulva, så kan du prova att undvika kemikalier. Börja att läsa innehållsförteckningar på de preparat som du använder! Använd ekologisk växtbaserad olja som skydd mot kemikalier i duschprodukter inför bad/dusch. Undvik receptfria krämer mot svamp. Kanske prova en period utan toalettpapper eller trosskydd? Låt helt enkelt din vulva vara ifred så att körtlar och floran får chans att återhämta sig.
  • Känns slemhinnorna mer torra? Förutom uttorkande kemikalier i tvättprodukter, så kan också konstgjorda hormoner i bl.a. preventivmedel hämma körtlarnas smörjande funktion i vulva.
  • Har det varit oskön beröring? Släng alla trosor som skaver och stå aldrig ut med sex/beröring som inte känns fantastiskt ;)

Prova att lägga till?

  • Misstänker du rubbad flora? Kanske är läkande kost något du är intresserad av? I så fall finns massor med inspiration att finna! Frisk tarmflora är grunden för frisk flora i vagina. Det finns också bra balanserande kosttillskott att testa om svamp lätt blossar upp hos dig.
  • Om du önskar använda någon intimprodukt så har olika oljor och örter olika skyddande och balanserande egenskaper, välj naturliga produkter och prova vad som känns bra för dig!
  • Kanske vill du prova menskopp istället för tamponger/trosskydd?
  • Kring och efter klimakteriet blir slemhinnorna naturligt tunnare, vilket kan ge känsla av torrhet och skörhet. Om du vill prova tillskott med bioidentiskt hormon till slemhinnorna, så finns det många preparat att välja mellan. Prova, och ge dig inte förrän det känns bra!
  • Njutning! Att ha det skönt optimerar rent hormonellt för läkning. Överös dig med självkärlek på nya sätt! Utforska njutning med alla sinnen och förstärk det du redan njuter av. Eftersom det du känner (både fysiskt och psykiskt) översätts till hormoner och signalsubstanser i hjärnan, så kan du faktiskt välja vad som ska snurra runt i din kropp från ditt ”eget apotek”. Mer njutning förbättrar också din kontakt med kroppen och vad den behöver.

Hur njutning optimerar för kroppens förmåga att läka kommer jag att skriva mer om framöver.

Varmt lycka till i utforskandet av vad som är egenvård för just dig!

Om vår skribent

Dr Hildur Hadenius är läkare och gynekolog samt produktansvarig för intimvårdsprodukterna på Hemply Balance. Hildurs vision har varit att ta fram produkter som stärker och optimera slemhinnornas egen förmåga och balanserande funktioner. Produkterna är gjorda av naturliga ingredienser som är snälla för underlivet. I intimvårdsserien finns idag en intimolja, ett intimserum och en intim-wash.

Dr Hildur Hadenius